Pr idag er det kun et fåtall av disse som deltar i NRRL Sambandstjenesten. Hva den enkelte gruppe kan tilby av mannskap og andre ressurser vil variere kraftig. Et utvidet samarbeide mellom gruppene vil derfor være en målsetting i denne sammenheng.
Hva er NRRL Sambandstjenesten
NRRL Sambandstjenesten er en landsomfattende, frivillig organisasjon med sambandsgrupper spredt over hele landet. Medlemmene i NRRL Sambandstjenesten er lisensierte radioamatører som har bestått en internasjonalt anerkjent eksamen og blitt tildelt lisens fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom, tidl Post- og Teletilsynet og Teledirektoratet). Lisensen krever ferdigheter innen radioteknikk, radiobølgeutbredelse, radiokommunikasjon og ekspedisjonsteknikk.
Vi utdanner radioamatører til bruk i redningstjenesten, til katastrofe- og kriseberedskap, samt organiserer beredskap for myndighetene gjennom kontakt med lokale og sentrale politimyndigheter, samt fylker og kommuner.
Amatørradio er ofte brukt verden over som nødsamband ved naturkatastrofer og større ulykker når telefon, mobiltelefon og annet samband feiler. Fordelen med amatørradio et at vi ikke er like avhengig av fast infrastruktur som annet samband, og at vi kan operere på mange forskjellige frekvensbånd med forskjellig rekkevidde slik at det alltid finnes en mulighet for å opprette samband. Vi kan også levere sporingstjeneste til bruk ved søk- og redningsaksjoner.
Vår målsetting
- Å tilby radiokommunikasjon som samband til ansvarlige myndigheter i forbindelse med nød-, katastrofe- og hjelpeaksjoner
- Å tilby sambandsteknisk kompetanse, samt tilby samhandlingsressurser under aksjoner, inkludert posisjonsanalyse
- Å være en resurs for offentlige og frivillige organisasjoner i radiotekniske spørsmål
- Å tilby sambandsressurser i forbindelse med idrettsarrangenement o.lign, såkalt sambandsoppdrag
FORF
NRRL er også medlem av Frivillige Organisasjoners Redningsfaglige Forum (FORF). Dette er et samarbeidsorgan for frivillige organisasjoner som er engasjert i offentlig norsk redningstjeneste.
Lokalt har vi også representanter i FORF Kontaktutvalg for Sør-Vest.
Beredskap
Sambandsleder i de lokale gruppene er ansvarlig for beredskapen innen eget disktrikt, og har oversikt over distriktets tilgjengelige ressurser. Vedkommende er NRRL Sambandstjenestens kontaktperson overfor lokale rekvirenter og samarbeidspartnere. Sambandsleder iverksetter utkalling av mannskap etter behov og etter ønske fra offentlig redningsledelse, eller fra NRRL Sambandstjenestens ledelse.
Alle landets politidistrikter og Hovedredningssentralene har kontaktinformasjon til NRRL Sambandstjenesten, og vi er også del av Felles ressursregister (FRR).
Internasjonal beredskap
Naturkatastrofer som rammer store byer og befolkningssentra har gang på gang blitt vist på TV. Slike hendelser kan medføre store ødeleggelser og sette de vanlige kommunikasjonsmidlene ut av spill. Amatørradio har vist seg å være svært effektivt i slike tilfeller. Med enkelt utstyr kan samband opprettes og kommunikasjon mellom rammet område og myndigheter og hjelpeorganisasjoner kan etableres. NRRL Sambandstjenesten inngår også i radioamatørenes internasjonale beredskap.