LA1J-10 Winlink

Har idag resatt UHF-radioen på LA1J-10 RMS da det ble rapportert at den var QRT.

Feilen viste seg å være at den var på feil kanal. Det er meget mulig at radioen har vært ute av drift siden 18.januar da vi hadde flere strømbrudd på utstyret. Uansett, dette er noe vi må se nærmere på.

LA9XFA Eivind bekrefter iallefall at den nå er QRV igjen.

SOØ-støtte i Gjerdrum

Sambandstjenesten ved SOØ støtter redningsarbeidet i Gjerdrum med trackere i søksområdet. Hvis dette drar i langdrag så vil SOØ ha behov for personellstøtte fra omkringliggende sambandsgrupper.

Operativ Rådgiver i Sambandstjenesten (LA9FOA Knut Ole) har allerede gått ut til alle sambandsgruper og forespurt om mulighet for støtte til SOØ.

Pr midten av januar 2021 melder SOØ at de er fortsatt ønsket ut måneden i første omgang. Det opplyses også at de totalt har hatt rundt 70 trackere aktive ifm søksarbeidet, fordelt på to frekvenser.

Oppdatering Nødnett terminaler

Til informasjon så er samtlige av våre nødnett terminaler nå oppdatert.

Endringene består bl.a. av nye talegruppemapper og flytting av FORF sin mappe til separate FRIV talegrupper under Samvirke for hvert politidistrikt (PD). Det er også noen endringer i bruken av hurtigtaster. Lokalt ble dette utført 9.12 ved besøk fra DSB.

Egen informasjon vil bli formidlet lokalt til de som har gjennomført Kurs i Nødnett i regi av NRRL som tilhører Haugalandsgruppen og Jærgruppen.

Utkall Sirdalen

Assistanse ifm dårlig deknng Nødnett.

Signalspor

Som de fleste sikkert vet så driver NRRL Sambandstjenesten også med signalsporing, dvs analyse av posisjonsdata fra mobiltelefon for å kunne lokalisere savnende personer etter direkte oppdrag fra politiet. Så langt har det ikke vært så mange oppdrag i vårt område, men vi ble kjent med ett for ikke så lenge siden.

NRRL Sambandstjenesten har etablert en egen gruppe som jobber med dette, men tjenesten de utfører er tilgjengelig for alle politidistrikt som har et behov for assistanse. Fra SBSV sitt ståsted så har vi nå fått noe verbal informasjon om dette arbeidet, men vi har samtidig bedt om at ledelsen i Sambandstjenesten formidler dette skriftlig til alle aktive sambandsgrupper slik at vi alle vet hvilke totale ressurser NRRL Sambandstjenesten har utvoer det lokale.

Winlink stopper bruken av WINMOR

WDT (Winlink Development Team) har vedtatt å stoppe all støtte og videre bruk av WINMOR fra og med 10. juli 2020. De mener at både ARDOP og VARA er bedre og raskere, og ARDOP ble også utviklet i 2015 for å erstatte WINMOR. Winlink Teamet vil nå bruke sine ressurser på andre prosjekter og dropper derfor støtten til WINMOR. Andre moder, som nevnt over, tilbyr samme fordeler med mye bedre resultat.

Alle HF RMS gateway sysops er derfor anmodet om å fjerne WINMOR til fordel for ARDOP, VARA HF og Pactor 3 or 4 (avhengig av hva som er tillatt iht lokale regler). WINMOR vil bli fjernet som valg i kommende oppdatering for å gi plass til mer robuste og moderne digitale modes på HF. WINMOR har hatt en lang, god produktiv levetid.

LA1J RMS slo av WINMOR 17. juli, som resten av de norske RMSene.

Ifm siste oppdatering av Winlink Express til versjon 1.5.31.0 så er Winmor fortsatt tilgjengelig, men det blir færre og færre RMSer som aksepterer Winmor. For P2P skulle det ikke være noe problem.

Peileoppdrag ch 16

Lørdag 30.5:
SBSV fikk varsel via FORF telefonen, deretter via SMS kl 2153 fra Operativ Leder Sambandstjenesten Tom Rune LA9CKA, om blokkering av kanal 16 (maritim VHF) i området Godalen - Hillevåg. Vi ble samtidig bedt om å sette vakt på RIKS-1. Trym LA1NNA kontaktet deretter Kystradio Sør for videre info og oppfølging. Per Olav LA2JLA hadde også fått varsel via FORF og ringte meg (LA6IM) kl 2211 for å høre status. Vi ble enig om at vi skulle ta dette i sør, avstanden ble for stor fra Åkrehamn. Operativ Leder etterlyste SAR-nr, noe vi ikke fikk. Men, Trym fikk visstnok en annen referanse fra Kystradioen som kunne brukes.

Trym hadde tilgang til noe privat utstyr for peiling, og kilden ble til slutt funnet i Hillevågsvannet i samarbeide med Politi og Kystradioen.

Konklusjon: Vi har fortsatt ikke tilgjengelig peileutstyr i SBSV, noe som må prioriteres, men kan fortsatt gjøre en jobb ved behov.

Lokalsambandsutstyr

Iht Sambandstjenesten ved LA9CKA Tom Rune så skal lokalsambandsutstyr nå være klart for utsendelse ut til gruppene i løpet av nærmeste fremtid.

LA1J Winlink RMS

Etter skifte av coax for HF-antenne på Våland onsdag 6. mai, samt endret kabelføring og opphal, så ser HF-installasjonen nå ut til å fungere som den skal. Radio og programmer er grundig gjennomgått ifm setting av alle relevante parameter, og intet avvik er funnet så langt.

Husk at de fleste HF-stasjoner (RMS) gjerne har 3-4 HF-frekvenser, evt flere, som alle skannes. Det kan derfor gå rundt 30 sekunder fra RMSen er på en frekvens, til den igjen er tilbake på den samme. Så husk å være tålmodig når du forsøker å få forbindelse på HF.

LA1J-10 på UHF er også QRV, men hadde et lokalt strømbrudd igår torsdag, hvor radio hadde resatt seg til feil kanal. Dette ble korrigert i dag kl 0920 slik at den nå er tilbake på 433.725 MHz. Dette er forøvrig noe vi må se nærmere på, dvs at radio beholder presatt kanal også etter et evt strømbrudd.

For evt merknader eller spørsmål, send epost til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., evt til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

PolaricDroid fungerer ikke

App'en "PolaricDroid" fungerer ikke lenger for mobiltelefonbruk. Dette er bekreftet av Øyvind / LA7ECA, som sier at ny versjon vil komme. Men, inntil videre anbefaler han å bruke www.aprs.no også på mobilen, dog med begrensninger.

Innlogging aktivert

Innlogging er nå aktviert for autoriserte brukere. Etter innlogging vil du kunne se ekstra tilgjengelige menypunkter nederst i Hovedmenyen, avhengig av din autorisasjon. Kontakt Admin ved problemer.

Peileoppdrag for HRS

Ble varslet via FORF-telefonen tirsdag kveld om behov for peiling av konstant bærebølge på maritim VHF kanal 70. Basert på tilleggsinfo så tydet ting på at kilden lå nord for Haugesund. Fikk varslet Morten, som igjen varslet Per Olav, og de dro da til gruppelokalet for å iverksette peiling (Yaesu og 12-el beam). Kilden ble peilet i nordlig retning, styrke mellom S9+40 og S9+60. Nkom var på vei nedover fra Bergen for assistanse, og kilden ble til slutt identifisert tidlig onsdag morgen, tilhørende et fartøy som hadde ankommet nordfra, og som nå fortøyde øst ved Husøy. Hjertelig takk til Morten og Per Olav som gjorde grovarbeidet på Karmøy.

Dette er nok en type oppdrag vi kan får flere av i tiden fremover, iht Kystradio Sør.

FORF-øvelse Sør

FORF-øvelse Sør finner sted onsdag 23. oktober, denne vil også ha et maritimt tilsnitt.

Kommende FORF-øvelser

Helgen 28-29 september kjører FORF og tilhørende organisasjoner hele tre øvelser i samme periode, noe som kan bli utfordrende ...

Dette består i:

  • FORF-øvelse Nord lørdag 28. september
  • Stavanger Røde Kors søk sjø 28. september
  • Norsk Folkehjelps Sanitet har samling samme helg

Her bør vi inn med noe innspill / samspill ...

Viktig om Winlink

Et par ting som er viktig å tenke på ifm Winlink:

  • For at kontoen skal være aktiv må den brukes innen 400 dager etter at den ble etablert, eller sist du brukte den, hvis ikke blir den slettet.
  • Det er også en grense på 29 dager for å opprettholde full funksjonalitet. Dette sikrer du ved å sende en epost via Winlink før det er gått 4 uker siden sist.

Når det gjlelder HF må du huske at hver RMS gjerne skanner et antall frekvenser/kanaler, f.eks fire for LA1J. Hver frekvens vil da "holdes" i ca 7 sekunder, som betyr at et komplett scan vil ta ca 30 sekunter. Gi deg selv derfor litt tid på den beste kanalen før du fortsetter connect.

X

Right Click

No right click