Strømbrudd Våland

UTSATT ETT DØGN! Dvs, utkoblingen blir onsdag 3.8 istedetfor tirsdag.

Det er et planlagt strømbrudd på Våland tirsdag 2.8 onsdag 3.8, dvs hvor vi har vår Winlink RMS LA1J og LA1J-10, samt APRS digipeater LD4NB. Regner ikke med de helt store konsekvensene, hi.

Møtene tar ferie

Våre felles sambandsmøter tar ferie i july og august. Vi ses igjen 14. september.

Barents Rescue utsatt 2 år

DSB melder via NRRLs kontor:

Regjeringen har konkludert med at øvelse Barents Rescue 2022 utsettes med to år, med åpning for å vurdere om øvelsen kan gjennomføres etter ett år (høsten 2023).

DSB vil takke for den innsatsen som allerede er gjort. Dette er et godt arbeid som på ingen måte er forgjeves, og som har gitt betydelig læring i alle ledd.

Ytterligere informasjon vil følge når situasjonen tilsier det.

LA1J RMS tilbake i full drift

Etter bytte av HF-antenne i dag så er LA1J Winlink RMS på HF tilbake i full drift, dvs på 80m, 60m og 40m, samt alle modes (Pactor/Ardop/Vara).

LA1J-10 på Packet går som normalt på 433.725MHz.

Vennligst rapporter evt problemer til LA6IM / Hans (Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.).

Winlink og oppdateringer

Siden det stadig dukker opp nye versjoner av både Winlink Express og tilhørende modem-programmer, så vil jeg bare minne om at du jevnlig bør sjekke og installere oppdateringer etter hvert som disse kommer.

For oppdateringer til Winlink Express så får du varsel om dette direkte på skjermen når du starter programmet.

For VARA (både HF og VHF) så finner du oppdateringer for nedlasting på https://rosmodem.wordpress.com/.

DMR TG9 aktiveres ikke kun lokalt

Se https://news.brandmeister.network/brandmeister-dmr-repeater-sysops-how-to-create-a-local-talkgroup-on-your-repeater/, spesielt siste avsnitt under pkt1.

Leser du artikkelen så vil du raskt se at TG9 ikke er begrenset til trafikk over kun egen repeater, som vi så langt har vært forledet til å tro. I skrivende stund vil jeg derfor ikke anbefale å bruke TG9 for lokal repeater trafikk.

Pr tlf forteller LA1FTA / Morten, som drifter www.brandmeister.no, at dette ikke er et problem i Norge siden norske repeatere ikke er koblet sammen i cluster på TG9.

Så da får vi se hva vi erfarer etter hvert ...

Ny Pi-Star versjon

For de av dere som har Hotspot eller bruker Raspberry Pi for Digital Voice, så er det nå kommet en ny Pi-Star versjon datert 30 oktober.

Se http://www.pistar.uk/downloads/ for detaljer.

EchoLink

For de av dere som installerte EchoLink for flere år tilbake (min versjon ble sist oppdatert i 2007), og har savnet oppdateringer, så kan jeg informere om at det plutselig i 2021 har blitt liv i programmet igjen. Se https://secure.echolink.org/ for siste nytt og siste oppdateringer.

LA4C-10 Vara FM RMS

LA2JLA Per Olav tester i disse dager ut oppsettet for en VARA FM RMS på 144.925MHz. Så langt står utstyret i test på benken innedørs. Når Per Olav er happy så regner jeg med at utstyret blir tilkoblet ekstern antenne slik at vi andre får mulighet til å teste dette ut 😀

LD4GL Winlink Packet digipeater QRT

LD4GL Winlink digipeateren på Gaupelem virker død, dvs det har ikke vært mulig den siste uken å få noe respons fra denne. Det er planer om tur til Gaupelem i nærmeste fremtid, og LD4GL vil da samtidig bli sjekket.

Signalspor

Som de fleste sikkert vet så driver NRRL Sambandstjenesten også med signalsporing, dvs analyse av posisjonsdata fra mobiltelefon for å kunne lokalisere savnende personer etter direkte oppdrag fra politiet. Så langt har det ikke vært så mange oppdrag i vårt område, men vi ble kjent med ett for ikke så lenge siden.

NRRL Sambandstjenesten har etablert en egen gruppe som jobber med dette, men tjenesten de utfører er tilgjengelig for alle politidistrikt som har et behov for assistanse. Fra SBSV sitt ståsted så har vi nå fått noe verbal informasjon om dette arbeidet, men vi har samtidig bedt om at ledelsen i Sambandstjenesten formidler dette skriftlig til alle aktive sambandsgrupper slik at vi alle vet hvilke totale ressurser NRRL Sambandstjenesten har utvoer det lokale.

Viktig om Winlink

Et par ting som er viktig å tenke på ifm Winlink:

  • For at kontoen skal være aktiv må den brukes innen 400 dager etter at den ble etablert, eller sist du brukte den, hvis ikke blir den slettet.
  • Det er også en grense på 29 dager for å opprettholde full funksjonalitet. Dette sikrer du ved å sende en epost via Winlink før det er gått 4 uker siden sist.

Når det gjlelder HF må du huske at hver RMS gjerne skanner et antall frekvenser/kanaler, f.eks fire for LA1J. Hver frekvens vil da "holdes" i ca 7 sekunder, som betyr at et komplett scanning sekvens vil ta ca 30 sekunter. Gi deg selv derfor litt tid på den beste kanalen før du fortsetter connect.

Maritim Søksgruppe Stavanger

Ifm Riskadagene 2017 så nevnes det et samarbeid mellom Jærgruppen av NRRL og Maritim Søksgruppe Stavanger. Er dette samarbeid formalisert? Noen som har sitter på fakta?

Test av Pakkeradio

Haugalandsgruppen ved LA5GOA / Steen Erik har aktivert en pakkeradio digipeater på Sandve (pt LD5AV), sør på Karmøy. Denne er satt opp på 144.925MHz, og består av en eldre Motorola radio samt en PK88 TNC.

Pr idag er det oppnådd QSO mellom LA9XFA / Eivind og LA5GOA / Steen Erik via LD5AV, noe som lover godt for videre testing.

X

Right Click

No right click